Monday, 27 February 2017 18:22

Infailibilitatea Bibliei

Written by Gabriel Baicu
Rate this item
(0 votes)

Cuvântul lui Dumnezeu este scris cu sângele lui Isus (Iisus) în inimile noastre. Nici o carte din lume nu este infailibilă, adică fără greşeală, nici chiar Biblia. Nici un om pe lume nu este infailibil, în probleme de credinţă. Ceea ce resping la credincioşii Neo-protestanţi, în primul rând, dar şi la cei Ortodocşi, Romano Catolici, Protestanţi, etc. este faptul că, în majoritate, ei îl critică pe Papa de la Roma şi instituţia bisericească Romano Catolică dar în anumite privinţe fac acelaşi lucru ca şi aceștia. Este vorba despre pretenţia de infailibilitate. Papa consideră că nu poate greşi şi acelaşi lucru cred şi alţi credincioşi, de exemplu Neo-protestanţii despre doctrinele lor.

 

Aceştia din urmă sunt convinşi că doctrinele Bisericilor lor instituţionale sunt fără greşeală şi fiecare crede acelaşi lucru, despre instituţia bisericească de care aparţine. Problema este că la Biblie „s-a umblat.” Instituţia bisericească în formare a ales textele pe care le-a dorit ea şi doar pe acestea l-a canonizat. În acelaşi timp, anumiți copiști au modificat unele texte ale Noului Testament, introducând mesaje, care să susţină o viziune determinată asupra Creștinismului, eliminând astfel alte posibile modalități de înțelegere a învățăturilor lui Isus (Iisus). Au fost aceste afirmaţii făcute de Cristos? Ce mai conta, doar instituţia bisericească era urmaşa Lui şi vorbea în numele Său. Totuşi eu cred că contează, deoarece eu vreau să ştiu, în primul rând, ce a învăţat Isus (Iisus) pe oameni şi nu ce ne învaţă oamenii despre Isus (Iisus). Dacă apostolii care l-au cunoscut personal pe Isus (Iisus) s-au ferit să facă modificări, cei care au urmat şi care afirmă că au primit direct de la El învăţăturile şi-au luat anumite libertăţii. Începând cu apostolul Pavel, treptat, treptat, învăţătura spirituală a lui Isus (Iisus) a fost înlocuită cu o ideologie religioasă, pe care astăzi o numim Creştinism. Pot dovedi aceste afirmaţii? Eu sunt convins că da şi este de notorietate printre cercetătorii avizaţi ai N.T. faptul că anumite texte ale N.T. sunt intervenţii târzii şi nu se găsesc în manuscrisele cele mai vechi ale N.T. De aici porneşte toată discuţia. Fiecare credincios crede că este infailibil şi că ceea ce crede el sau ea că este scris în Biblie şi că interpretarea dată textelor, de către confesiunea creştină, de care aparţin ei, nu poate să greşească. Eu întăresc afirmaţia lui Pavel că cine crede că ştie ceva, încă nu a cunoscut cum trebuie să cunoască. Intoleranţa religioasă şi aroganţa bazată pe doctrinele Bisericilor instituţionale stă la baza deformării Creştinismului actual. Acesta nu mai este o cale liberă către spiritualitate, ci o afacere în care Bisericile instituţionale ‚vând’ iertarea păcatelor, prin acea că ele afirmă că deschid drumul păcătosului către ceruri. Eu propovăduiesc Creştinismul neinstituţional, spiritual, aşa cum a fost afirmat de Isus. Eu propovăduiesc Biserica din Om, din inimi, scrisă acolo de Isus cu sânge şi nu religia organizată și instituționalizată.

Read 415 times Last modified on Wednesday, 24 May 2017 18:19

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA